Nieuwsbrief 04 van uw huisarts december 2024
Voor u ligt de vierde nieuwsbrief van uw huisartsenpraktijk. Door met enige regelmaat een nieuwsbrief te versturen, willen we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en wetenswaardigheden van uw huisartsenpraktijk.
Dokter van Uden gaat paar maanden naar Tanzania
Zoals velen van u wellicht weten, ben ik mijn carrière als arts in Afrika begonnen. Ik heb daar een aantal jaren als tropenarts gewerkt, wat voor mij een ervaring is geweest die ik niet had willen missen. Het heeft mij gevormd tot de huisarts die ik nu ben. Ik heb ervaren hoe bevoorrecht wij in Nederland zijn omdat iedereen hier de kans heeft op een gezond bestaan. Dat is in Afrika totaal anders: er is nog steeds niet overal schoon drinkwater en onderwijs wordt niet als een vanzelfsprekendheid gezien. Er is een groot tekort aan artsen en ander zorgpersoneel. Zijn er in Nederland 360 artsen op 100.000 inwoners, in Tanzania is dat er slechts 1!
Ik heb besloten om in 2025 een paar maanden vrijwillig te gaan werken in een ziekenhuis in het noorden van Tanzania. Ik hoop daar mijn kennis en kunde te kunnen delen met het zorgpersoneel en patiënten.
Ik begrijp dat het wellicht voor sommigen van u lastig is om een paar maanden uw vaste huisarts niet te kunnen bereiken maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze maanden heel goed overbrugd gaan worden door mijn collegae.
Mijn planning is om van juni t/m oktober 2025 weg te zijn.
Ik zal u verder zo goed mogelijk op de hoogte houden van mijn voorbereidingen, mijn vervanging hier in de huisartsenpraktijk en mijn werkzaamheden in Tanzania.
Slaap- of kalmeringsmiddelen bij het vliegen
Binnen de huisartsenpraktijk worden met enige regelmaat slaap- of kalmeringstabletten gevraagd voor bij het vliegen.
Maar wist u dat:
⦁ de natuurlijke hormonen van het lichaam de slaap beheersen. Een slaaptablet is hier zeker niet zaligmakend in.
⦁ kalmeringstabletten niet de angst zelf oplossen, maar enkel tijdelijke verlichting geven?
⦁ kalmeringstabletten ook de nodige risico’s kennen zoals verslaving, verwardheid en valgevaar.
⦁ u op thuisarts.nl uitleg, adviezen en behandelmogelijkheden kunt lezen?
Op basis van bovengenoemde hebben wij binnen de huisartsenpraktijk de beslissing gemaakt dat deze slaap- of kalmeringstabletten niet meer voorgeschreven worden voor het vliegen. Wij hopen dat u dit op basis van bovenstaande ook kunt begrijpen.
Het prikken van Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) (vroegdiagnostiek): de KEUZEHULP
Veel mannen denken: hoe eerder ik weet dat ik prostaatkanker heb, hoe beter. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wij vinden het belangrijk dat de keuze tot PSA meting (vroegdiagnostiek) goed geïnformeerd wordt gemaakt.
⦁ Op thuisarts.nl staat informatie over voor- en nadelen van testen en de keuzehulp vermeld. Wij adviseren mannen met de wens tot vroeg diagnostiek deze informatie te lezen en de keuzehulp in te vullen.
⦁ Vervolgens dient een PSA meting tezamen te gaan met een lichamelijk onderzoek door de huisarts, omdat de geloofwaardigheid van een goede PSA-meting significant stijgt wanneer het lichamelijk onderzoek tevens zonder afwijkingen is.
Stoppen met roken/vapen
Iedereen weet dat roken/vapen slecht is voor de gezondheid. Maar stoppen is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wist u dat u hierbij hulp kunt krijgen? Per jaar wordt één stoppoging vergoed door uw zorgverzekeraar, mits begeleiding bij deze stoppoging plaatsvindt.
Op www.rookvrijookjij.nl vindt u informatie over stoppen met roken/vapen, mogelijkheden aan begeleiding (via Sinefuma), maar ook over hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen.
Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden deze begeleiding en voorgeschreven nicotinevervangers volledig (ook geen eigen risico). Hierdoor is deelname bijna altijd gratis. Zie ook: www.rookvrijookjij.nl
Wilt u graag samen bekijken wat uw mogelijkheden zijn om te stoppen? Neem dan contact op met de huisartsenpraktijk.
Patiëntenportaal + app
We willen u graag blijvend attenderen op ons patiëntenportaal waarmee u verschillende zaken met uw huisartsenpraktijk kunt regelen.
Zo kunt u:
⦁ online een afspraak in plannen
⦁ herhaalmedicatie bestellen
⦁ uw medisch dossier inzien, inclusief bloed- en röntgenuitslagen
⦁ een email-consult versturen
U dient de beschikking te hebben over DigiD.
Voor meer informatie kijkt u hier of kunt u contact opnemen met de praktijk.
Om het u nog makkelijker te maken, kunt u óók via een app op uw telefoon toegang krijgen tot uw patiëntenportaal.
Wilt u aan de slag met de app? Volg dan onderstaande stappen.
Nieuwjaarswens
Het einde van 2024 nadert. Wij kijken als huisartsenpraktijk terug op een bewogen jaar waarin wij zelf te maken hebben gehad met ziekte onder het personeel van de praktijk. Zo blijkt maar weer dat de dokter óók ziek kan worden.
Gelukkig hebben wij beroep kunnen doen op verschillende waarnemende huisartsen en zijn wij trots op hoe we dit als team hebben opgevangen!
In 2025 gaan wij onverminderd verder met het verlenen van zorg, al hopen we natuurlijk dat uw gezondheid het toelaat om ons zo min mogelijk te moeten bezoeken.
Wij wensen u warme feestdagen toe en een mooi nieuw jaar in goede gezondheid!